A Rodéziai Ridgeback mint vadászkutya
A Rhodesian Ridgeback egy ősrégi, nemzetközileg elismert Dél-Afrikából származó vadászkutya fajta.

FCI (Standard Nr.146/02.04.1997/D) besorolása :

VI. csoport - Kopók, vérebek és rokon fajták
3.szekció - Rokon fajták
Munkavizsga kötelezettség nélkül


A fajtát eredetileg afrikai nagy vad keresésére használták. A RR-ek falkában hajtották a vadat, megállították, míg a vadász vagy vadászok elejtették azt. Bevetésre került ebben a formában a macskaféle ragadozóknál is, ami miatt ezeket a kutyákat "oroszlánkutya" ragadványnévvel illetik ma is.

A német vadászterületeken nem adott a lehetőség ilyen ragadozókra vadászni, de a RR ezen körülmények között is kiválóan alkalmas vadászatra. Természetesen nem csodakutya, de vadászati szempontból szégyenkeznie sem kell.


A rodéziai ridgeback alkalmassága ma a vadászat különböző területein:

A RR olyan vadászkutya fajta, amely egyáltalán nem alkalmas a kennelben való tartásra. Ezeknek a kutyáknak szükségük van a családhoz tartozásra, a RR-et "vegyes falkájában" lehet megfelelő korai bevéséssel és jó módszerekkel való bedolgozással kiváló vadászsegéddé és vadásztárssá kiképezni. Kényszerre és keménységre felépített kiképzés ennél a fajtánál rendszerint nem válik be. Egy csapatban a vezetőjükkel csúcsteljesítményekre képesek. Az RR-et leginkább vércsapa munkára képzik ki és használják, és egyre eredményesebben dolgoznak vele az elveszett vad utánkeresésében is.

A RR mindenféle patás vad (szarvas, őz, vaddisznó) utánkeresésére használható, különösen az őz esetében igazi partner. Egy utánkereső párost egy őzcsapa állít a legnehezebb követelmények elé (kevés a talajon a szag és a nyom, az őz nem szívesen adja meg magát, és aligha hagyja el búvóhelyét).

Az RR gyorsasága és megfelelő fogóssága által  hajtóvadászaton is sikeresen használható.Mely vadászati tulajdonságok jellemzik a RR-et?
Abszolút vezetőközpontúság, kiváló orr, kifejezett találni akarás, a csapán nyugodt, célra irányuló keresés ill. munka, végig a nyomon maradás, magas fokú gyorsaság. Ideális utánkereső kutya, erdőben, mezőn és vízen is sikeresen használható.

Aki egyszer már átélte, hogy milyen nyugalommal és higgadtsággal -végig a nyomon maradva- dolgoznak ki ezek a kutyák egy vércsapát - ami néhány türelmetlen kutyavezetőt a kétségbeesés határára képes kergetni- az már soha többé nem akar meglenni nélküle. Különösen kiemelendő ezeknek a kutyáknak a hajtása, mivel a sebzett vad a gyors és fogós kutya előtt gyorsan megáll.
Gyakran emlegetik negatívumként, hogy a RR nem csapahangos (spurlaut). Tapasztalat szerint a legtöbb RR sichtlaut, vagyis csaholva követi a meglátott vadat, állóra csaholása (Standlaut) messzire hallatszik, a vadász indulhat terítékre hozni a vadat. Méretük és nagy súlyuk ellenére megsebebezhetőségük esélye igen kicsi, mert hihetetlenül fürgék és gyorsak.
Forrás: www.rrag-jagdhund.de
Fordította és összeállította: Acsay Lajosné
_____________________________________________________________________________________________

 Bukavu-Bawu Zalika és Bukavu-Bawu Runako vaddisznóhajtáson