Standard
FCI (Standard Nr.146/02.04.1997/D) besorolása :
VI. csoport - Kopók, vérebek és rokon fajták
3.szekció - Rokon fajták
Munkavizsga kötelezettség nélkülFelhasználás:
A rhodeziai ridgeback-et a világ számos részén vadászatra, de mindenekelőtt házőrző kutyaként használják, de családi kutyaként is nagyra értékelik.

Külső kinézete: a rodéziai ridgeback igen kiegyensúlyozott, erős, izmos, fürge és aktív kutya; megjelenése harmonikus, jelentős sebesség mellett nagyon kitartó tud lenni; főként a fürge mozgás, az elegancia, az egészséges felépítés a kívánatos, a nehézkesség jele nélkül.
A fajta egyedi jellegzetessége a hátán lévő taréj (ridge), melynek szőre a többi testszőrrel ellentétes irányban nő; ez a ridge a fajta legfontosabb ismertetőjegye. Tisztán el kell határolódnia, szimmetrikusnak és a csípő irányában hegyesen végződőnek kell lennie. A martól indulva a csípőszögletekig folytatódik; a ridge-nek csak két szőrforgója, koronája (crowns) lehet, ezek identikusak, egymással szemben állnak. A koronák hátsó szélei nem haladhatják meg a ridge teljes hosszának egyharmadát. A ridge megfelelő átlagos szélessége 5 cm (2").

Viselkedése, temperamentuma:
méltóságteljes, intelligens, idegenekkel szemben tartózkodó, az agresszivitás vagy félénkség bármiféle jele nélkül.

FEJ:
Koponya: mérsékelten hosszú, (a koponya fülek közötti szélessége megfelel a nyakszirtdudor és a stop, valamint a stop és az orrhegy közötti távolságnak), lapos, a fülek között széles. Nyugodt állapotban a fej redőmentes.

Stop:
jól látható, nem növekszik egyenes vonalban az orrtól a nyakszirtig.

ARCORRI RÉSZ:
Orrtükör: fekete vagy barna. Fekete orr esetén sötét , barna orr esetén borostyán színű szemek.
Fang: hosszú, mély és erős.
Ajkak: az ajkak szárazak és szorosan az állkapocshoz simulók.

Állkapocs/harapás:
eros állkapcsok tökéletes és teljes ollós harapással, a felso metszőfogsor térköz nélkül zár az alsó fölé, a fogak függőlegesen állnak az állkapocsban. A fogak, főként a szemfogak, jól fejlettek.

Pofa:
száraz

Szemek: a kerek szemek mérsékelten távol ülők, csillogók. Tiszta tekintet, a szemszín harmonizál a szőrzet színével.
Fülek: Elég magasan tűzöttek, közepes nagyságúak, tövüknél elég szélesek; lekerekített végük irányában fokozatosan elkeskenyedők.

Nyak: elég hosszú, erős és laza nyakbőr (lebernyeg) nélküli.

TEST:
Hát: erőteljes.
Ágyék: erős, izmos, enyhén ívelt, jól szögelt;
Mellkas: nem túl széles, de nagyon mély és tágas, a könyökig ér
Elomell: Oldalról nézve látható.
Bordák: enyhén íveltek, semmiképpen sem hordó alakúak.

Farok: Tövénél vastag, a vége irányában elvékonyodó, sohasem formátlan. Nem túl magasan és nem túl mélyen tűzött. Kissé felfelé görbítve hordja, sohasem feltekert.

VÉGTAGOK :
Az elülső végtagok: teljesen egyenesek, erősek, jól fejlett csontokkal, a könyökök szorosan a testhez simulnak. Oldalnézetből szélesebbnek látszanak, mint elölről. A kulcscsont erős és enyhén ferde állású.
Vállak: ferdék, szárazak és jól izmoltak, gyorsaságot sejtetnek.
Mancsok: tömörek és gömbölyűek, jól ívelt lábujjakkal, a talppárnák ellenállók és rugalmasak, a mancsokat az ujjak és a talppárna között szőrzet védi.
A hátulsó végtagok: Száraz, világosan kirajzolódó izomzat; a térdizület jól szögelt; mélyen helyezett, erős csánkok.

JÁRÁSMÓD/ MOZGÁS: Párhuzamos, felszabadult, lendületes.

SZŐRZET:

Szőr:
rövid és sűrű, sima és fényes, nem hullámos és nem selymes.
Szín: világos búzaszíntől a vöröses búzaszínig terjed. Kevés fehér a mellen és az ujjakon elfogadható, de a túlsok fehér rajzolat a mellkason, a hason és az ujjak fölött nem kívánatos. Sötét pofa és fülek megengedettek. Az egész szőrzeten elszórt túl sok fekete szőr nagyon nem kívánatos.

MAGASSÁG:
Kívánatos marmagasság:
kanoknál 63-69 cm (25-27 inch)
szukáknál 61-66 cm(24-26 inch)

SÚLY:

Kívánatos súly
kanoknál 36,5 kg (80 Ibs)
szukáknál 32 kg (70 Ibs)

HIBÁK:

A fenti pontokban felsorolt tulajdonságoktól, jellemzőktől való eltérések hibának tekintendők, értékelésének pontos arányban kell állnia az eltérés fokával.

Megjegyzés: a kanoknak két szemmel láthatóan normálisan fejlett, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.