Bukavu-Bawu Aranykoszorús Mestertenyészet

 

A "Bukavu-Bawu" FCI (2001-ig Bukavu) rodéziai ridgeback tenyészetet 1997-ben alapítottuk. Első ridgebackünket, Fatima Rhodana-t 1996-ban hoztuk Csehországból. Ő sajnos 2006. október 13-án elhagyott bennünket. Fia, Bambuto, 2008 októberében, lánya Bashaba 2009 áprilisában követték őt, óriási űrt hagyva maguk után. 2013-ban Olufemit sirattuk el. Már mind a négyen a  Szivárvány hídnál várnak ránk. Emlékük utódaikban él tovább. Isoke a jövő reménysége. Jelenleg öt ridgebackkel osztjuk meg napjainkat.

  Miért is lehet szeretni a rodéziai ridgebacket?

  Azért, mert - annak ellenére, hogy későn érő kutya (csak 2-3 éves korára fejlődik ki teljesen testileg és lelkileg)- nagyon sokáig tanulékony. Ha készek vagyunk arra, hogy partnerként akceptáljuk ezt a kutyát, csodálkozni fogunk, hogy milyen képességekkel rendelkezik:

  Gyorsan és perfektül reagál mindenre, amit kíván tőle az ember, de csak akkor, ha ez számára kellemes, ha az értelmét látja. Hatodik érzékével jelzi a veszélyt. Ok nélkül nem ugat és csak annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy a veszélyre figyelmeztessen. Intelligens, családcentrikus, gyerekszerető, ingerküszöbe magas. Kiváló szaglása van, meglepően gyors, agilis, magabiztos, bátor. Igazságérzete fejlett, nem megérdemelt büntetésre megsértődik. Igényli és értékeli az állandó kontaktust. Látszólag lusta kutya, szívesen fekszik a kanapén, de villámgyorsan alakul át megvesztegethetetlen védelmezővé. Feltétlenül hűséges, a gazdája iránti szeretetből a legmagasabb teljesítményekre képes. Idegenekkel szemben tartózkodó, de nem agresszív, és nem félénk.


  Kutyáink együtt élnek velünk, szoros kapcsolat köt össze bennünket. A kölykök felügyeletünk mellett születnek a házban, az anyakutya mindenkor számíthat a segítségünkre. Az első négy hét alatt éjjel-nappal vigyázunk a kölykökre. Amikor már el tudják hagyni a kölyökládát, kikerülnek, ahol fűthető házuk van kifutóval, majd füves udvar és egy nagy kert áll a rendelkezésükre, hogy egész nap kényükre-kedvükre rohangálhassanak, játszhassanak. Nagy súlyt fektetünk kölykeink egészségére, szocializálódási és szenzibilis időszakukra, hozzászoktatjuk őket különböző zajokhoz, gyerekekhez, emberekhez, más kutyákhoz.

  A féregtelenítések és oltások rendszeresen megtörténnek, az anyakutya és a kölykök optimális táplálásban részesülnek. Állatorvosi felügyeletük folyamatos. A kölyök iránt érdeklődők bármikor meglátogathatnak bennünket. Fontosnak tartjuk, hogy kiskutyáink jó otthonra találjanak. A leendő gazdikat tanácsokkal látjuk el, segítjük őket abban, hogy felelősségteljes ridgeback tulajdonosokká váljanak, felkészülten nevelhessék fel az „új családtagot”. Kölyökátadás után is tartjuk velük a kapcsolatot, a tőlük kapott  információkat, tapasztalatokat összegyűjtjük, a tanulságokat leszűrjük. Valljuk, hogy a tenyésztő feladata és felelőssége ismereteinek  folyamatos bővítése.

  A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a „Bukavu-Bawu” kennelben folyó tenyésztői munkát 2009-ben a „Bronzkoszorús Mestertenyésztő”, az „Ezüstkoszorús Mestertenyésztő” , 2013-ban az "Aranykoszrús Mestertenyésztő" cím adományozásával ismerte el.

 

A MEOE  kinológiai folyóirata 2010. júliusi számában olvasható Erdős László nemzetközi küllembíró rodéziai ridgeback fajtaismertetője és többek között a Bukavu-Bawu kennel bemutatkozása. A 6. oldalon látható (háttal) ICH Sarula Forosi afrikai import kan (első három almunk apja). A címlapon , a 7. és a  36.oldalon második „C” almunk kölykei, a 35-36. oldalon Abuya von Dela Eden fedezőkanunk fotói láthatóak, valamint a 35-36-37. oldalon a kennelünket bemutató írás olvasható:  „a KUTYA” LXXIII. Évfolyam 2010. július

 

  Másik szeretett fajtánk a szálkásszőrű tacskó, melyet 1987 óta tenyésztünk. A tacskók és a ridgeback-ek nagyon jól kijönnek egymással, mindkét fajta eredendően fölöttébb barátságos, játékos, békeszerető és családcentrikus.

  Amennyiben kedve tartja, kérjük, látogasson el a  Kétszeres Aranykoszorús  "Marosmenti-Rudifogó" szálkástacskó mestertenyészet honlapjára is.