A rodéziai ridgeback története

A rodéziai ridgeback az egyedüli Afrikából származó kutyafajta.

 

Amikor a hottentotta törzsek Afrikában északról délre vándoroltak, velük volt a „tarajos” kutya, melyről először 1480-ban portugál Afrika-utazók írtak, mint az őslakosság felettébb hűséges és használható háziállatáról.

 

 

A hottentották megélhetésének alapját a marhacsordák jelentették, melyeket az oroszlánok és a leopárdok állandóan veszélyeztettek. Ezek az akkoriban 50 cm-nél nem magasabb kutyák felkutatták és megállították a ragadozókat úgy, hogy a törzsi vadászok primitív fegyvereikkel elejthették őket.  A kunyhók megbízható őrzői is voltak.

 

 

Az első fehér bevándorlók a 17. század közepén tesznek említést a bennszülöttek kistermetű „tarajos” kutyáiról, azok ragadozókkal szembeni bátorságáról. Ezek a kutyák a holland telepesek vadászkutyáit sok mindenben felülmúlták, ezért ők a vadászatra különösen értékes tulajdonságok megerősítése érdekében elkezdték keresztezni az afrikai ridgebacket a magukkal hozott európai vadászkutyákkal. A mai ridgeback kialakulásában benne van a bloodhound, a pointer, a sloughi, a retriever, az ír terrier, a dog és a bulldog.

 

 

1875-ben Charles Helm misszionárius két „taréjos” kutyát hozott Swellendam-ból (Dél-Afrika) Bulawayoba (Rodézia/Zimbabwe), ahol Cornelius von Rooyen nagyvad vadász felfigyelt rájuk, és vásárolt ezeknek a kutyáknak az utódaiból néhányat vadászni és tenyészteni. A Helm-kutyák magjából felépítette a maga híres falkáját, mely először mint „van Rooyen kutyák”, később mint „oroszlánkutyák”, majd végül mint „rodéziai ridgeback”-ek váltak ismertté.

 

Francis Richard Barnes, aki maga is „van Rooyen” kutyákat tartott, 1922-ben elkészítette az első standard leírást. Ebben a munkában  Mr Durham és Mr C. H. Edmonds is részt vett. Pár nappal a standard megszerkesztése után  Barnes néhány „oroszlánkutya” tulajdonos társával megalakította Bulawayoban a „Rodéziai Ridgeback Kennel Club”-ot  . A Kennel Union of Southern Africa (KUSA) 1926. február 24-én fogadta el a fajtaleírást , elismervén ezzel a „Rodéziai Ridgeback” fajtát.

 


A rodéziai ridgeback mára már az egész világon elterjedt. Az oroszlánkutyák száma rohamosan nő azokban az országokban, ahol megjelennek, ami mutatja növekvő népszerűségüket. A nemzetközi szintű tenyésztés ellenére még mindig egy különleges fajtának számít.